Educatie, Sanatate

CUM DEOSEBESC ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN DE UN ULEI CONTRAFACUT sau CUM ALEGEM UN ULEI DE MASLINE EXTRAVIRGIN DE CALITATE

Principala destinatie de vacanta a romanilor este Grecia. Principalele motive pentru care alegem Grecia sunt legate de mare, apa, soare si distanta relativ mica fata de Romania.

In afara relaxarii si a distractiei, Grecia ne mai ofera un avantaj de care profitam din plin: ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN GRECESC. Cand ne intoarcem acasa avem intodeauna un bidon de 5 l de ulei de masline extravirgin grecesc, luat “din curtea grecului si din productia lui”. Astfel plecam spre casa bronzati, relaxati si convinsi ca am achizitionat cel mai bun si de calitate ulei de masline. De asemenea la cel mai mic pret de pe piata.

Uleiul de masline este cel mai contrafacut produs din lume. Desigur ca si in Grecia, unde exista foarte multi producatori de ulei de masline extravirgin, sunt nenumarate cazurile in care producatorii, mai mici sau mai mari, au fost prinsi cu ulei de masline contrafacut, in cel mai adevarat sens al cuvantului.

Cu preponderenta in zonele turistice, au fost gasite bidoane de ulei pe care scria ulei de masline extravirgin iar in realitate era foarte mult ulei de porumb sau ulei vegetal.

De asemenea, mai exista cazuri in care uleiul este, intr-adevar, din masline dar NU este ulei extravirgin si presat la rece. Este ulei obtinut din resturi de masline presat la cald. Desigur ca stilul negustoresc al grecilor  si “cel mai bun pret “ oferit pentru 5 l de ulei de masline  extravirgin “obtinut chiar din livada personala” pot fi foarte tentante.

Am auzit de foarte multe ori povestile romanilor proaspat sositi din Grecia cu pretioasa provizie de ulei de masline. Aproape de fiecare data este vorba de livada grecului unde au stat si uleiul de masline extravirgin cumparat de ei este exact uleiul pe care si amfitrionul lor il pune pe masa. In plus, ei se duc de 5-6-7 ani in acelasi loc si uleiul s-a dovedit a fi de calitate si nu au patit absolut nimic. Foarte corect. Nu ai ce sa patesti. Nu te imbolnavesti daca mananci ulei vegetal sau din porumb .  Dar nici nu ai parte de beneficiile minunate pe care ti le ofera uleiul de masline original, facut 100% din masline de calitate. Cand cumparam un ulei de calitate, il luam pentru multitudinea de proprietati pe care acest adevarat dar al zeilor il are.

Intrebarea vine firesc: Cum deosebesc un ulei de masline original de un ulei contrafacut?

  • In primul rand trebuie sa stii ca uleiul adevarat din masline nu este ieftin. Daca este obtinut 100% numai din masline nu va avea un pret mic. De aceea cumpara uleiul de masline direct de la producatori care au certificate de calitate afisate
  • Miroase-l! Daca simti miros de ranced ai nimerit gresit.
  • Gusta-l! Uleiul de masline extravirgin cu aciditate mai mica de 0,8% nu trebuie sa te arda pe gat cand il inghiti. Nu trebuie sa aiba gust amar. El trebuie sa fie matasos, fructat si placut la inghitire
  • Alegeti un producator care vinde si masline nu doar ulei de masline.

 

Ganditi-va ca cel care are 2 maslini in curte, nu este automat si un producator de masline in cantitati mari. Asa cum nici cel care are o vita de vie in curte nu inseamna ca poate sa va vanda neaparat un vin de calitate.

In concluzie, daca doriti sa achizitionati un produs de calitate, un ulei de masline extravirgin de calitate superioara va trebui sa fiti cat mai atenti.

Back to list

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *