Reprezinta reteta perfecta pentru o mancare de post sau vegana absolut delicioasa.
Mancarea de praz cu masline este la baza o mancare cu traditii oltenesti. Ingredientele de baza sunt reprezentate de : praz, masline, rosii (proaspete sau la borcan), ceapa si ulei de masline. Noi vom imbunatati reteta cu usturoi si ardei iute.
Mancarea de praz cu masline se poate servi atat calda cat si rece, indifferent de antotimp. Pe langa faptul ca este extrem de gustoasa, aceasta mancare are si un aspect foarte placut.
Prazul cu masline te face sa uiti de la prima inghititura ca este o mancare de post. Nu vei simti deloc lipsa carnii.
Ingrediente pentru 4 portiide praz cu masline:
- 500-600 g praz (doar partea albă)
- 2 cepe medii
- 3 linguri de ulei
- sare, piper negru proasăt măcinat
- 300 g roșii proaspete (opărite și decojite)
- 200-300 gr măsline negre întregi (Amfissis negre sunt cele mai potrivite – https://organicbang.ro/product/masline-negre-amfissis/)
- 1-2 căței de usturoi (opțional)
- 1 ardei iute (optional)
- pătrunjel verde tocat
Mod de preparare: Prazul se taie rondele (ceva mai mari pentru a nu se praji prea rapid) si se pune intr-o tigaie incinsa cu ulei de masline. Se tin pe foc pana prazul prinde o culoare aurie. Ulterior se adauga rosiile taiate cubulete, ardeiul iute si usturoiul (zdrobit cu lama unui cutit). Se tine la foc mic si se amesteca. Se adauga o cana de 150 ml de apa. Daca doriti sa fie mai zemoasa, dublati cantitatea de apa.
Se adauga maslinele, noi preferam cu samburi, sunt mai gustoase. Sfat: nu mai adaugati sare suplimentar, maslinele pot juca si acest rol. Maslinele 100% naturale, conservate doar in apa sis are de mare, contin exact cantitatea de sare de care mancare dvs are nevoie. Inainte de a fi servita se daugat patrunjelul proaspat.
Dupa 6-7 minute tinute la foc mediu acesta minunatie este gata. Curcubeu pe cerul gurii.