CUM DEOSEBESC ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN DE UN ULEI CONTRAFACUT sau CUM ALEGEM UN ULEI DE MASLINE EXTRAVIRGIN DE CALITATE

Principala destinatie de vacanta a romanilor este Grecia. Principalele motive pentru care alegem Grecia sunt legate de mare, apa, soare si distanta relativ mica fata de Romania.

In afara relaxarii si a distractiei, Grecia ne mai ofera un avantaj de care profitam din plin: ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN GRECESC. Cand ne intoarcem acasa avem intodeauna un bidon de 5 l de ulei de masline extravirgin grecesc, luat “din curtea grecului si din productia lui”. Astfel plecam spre casa bronzati, relaxati si convinsi ca am achizitionat cel mai bun si de calitate ulei de masline. De asemenea la cel mai mic pret de pe piata.

Uleiul de masline este cel mai contrafacut produs din lume. Desigur ca si in Grecia, unde exista foarte multi producatori de ulei de masline extravirgin, sunt nenumarate cazurile in care producatorii, mai mici sau mai mari, au fost prinsi cu ulei de masline contrafacut, in cel mai adevarat sens al cuvantului.

Cu preponderenta in zonele turistice, au fost gasite bidoane de ulei pe care scria ulei de masline extravirgin iar in realitate era foarte mult ulei de porumb sau ulei vegetal.

De asemenea, mai exista cazuri in care uleiul este, intr-adevar, din masline dar NU este ulei extravirgin si presat la rece. Este ulei obtinut din resturi de masline presat la cald. Desigur ca stilul negustoresc al grecilor  si “cel mai bun pret “ oferit pentru 5 l de ulei de masline  extravirgin “obtinut chiar din livada personala” pot fi foarte tentante.

Am auzit de foarte multe ori povestile romanilor proaspat sositi din Grecia cu pretioasa provizie de ulei de masline. Aproape de fiecare data este vorba de livada grecului unde au stat si uleiul de masline extravirgin cumparat de ei este exact uleiul pe care si amfitrionul lor il pune pe masa. In plus, ei se duc de 5-6-7 ani in acelasi loc si uleiul s-a dovedit a fi de calitate si nu au patit absolut nimic. Foarte corect. Nu ai ce sa patesti. Nu te imbolnavesti daca mananci ulei vegetal sau din porumb .  Dar nici nu ai parte de beneficiile minunate pe care ti le ofera uleiul de masline original, facut 100% din masline de calitate. Cand cumparam un ulei de calitate, il luam pentru multitudinea de proprietati pe care acest adevarat dar al zeilor il are.

Intrebarea vine firesc: Cum deosebesc un ulei de masline original de un ulei contrafacut?

  • In primul rand trebuie sa stii ca uleiul adevarat din masline nu este ieftin. Daca este obtinut 100% numai din masline nu va avea un pret mic. De aceea cumpara uleiul de masline direct de la producatori care au certificate de calitate afisate
  • Miroase-l! Daca simti miros de ranced ai nimerit gresit.
  • Gusta-l! Uleiul de masline extravirgin cu aciditate mai mica de 0,3% nu trebuie sa te arda pe gat cand il inghiti. Nu trebuie sa aiba gust amar. El trebuie sa fie matasos, fructat si placut la inghitire
  • Alegeti un producator care vinde si masline nu doar ulei de masline.

 

Ganditi-va ca cel care are 2 maslini in curte, nu este automat si un producator de masline in cantitati mari. Asa cum nici cel care are o vita de vie in curte nu inseamna ca poate sa va vanda neaparat un vin de calitate.

In concluzie, daca doriti sa achizitionati un produs de calitate, un ulei de masline extravirgin de calitate superioara va trebui sa fiti cat mai atenti.

Uleiul de masline extra virgin este sanatate curata – citeste 9 dintre beneficiile acestuia

  1. Uleiul de masline este bogat in grasimi monosaturate sanatoase. Acesta contine nu mai putin de 75% acid oleic. Studiile medicale arata ca aceste grasimi monostaurate reduc imflamatiile .
  2. Uleiul de masline contine cantitati foarte mari de antioxidanti. Acesti antioxidanti sunt activi din punct de vedere biologic si pot reduce riscul bolilor cronice. Este indicat in lupta cu colesterolul sau bolile cardiovasculare.
  3. Uleiul de masline are puternice proprietati antiinflamatorii. Imflamatia este deseori asociata cu mai multe tipuri de boli: diabetul tip 2, cancerul, bolile cardiovasculare sau Alzheimer. Unul din antioxidantii din uleiul de masline este oleocantalul. Acesta functioneaza la fel ca ibuprofenul, unul dintre cele mai cunoscute substante antiinflamatorii. 50ml de ulei de masline este similar cu 10% dintr-o doza de ibuprofen pentru un adult.
  4. Uleiul de masline poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Mai multe studii medicale de amploare arata ca cei care consuma zilnic ulei de masline prezinta un risc mult mai scazut de a face AVC (atac vascular cerebral). Accidentele cardio vasculare sunt al doilea cel mai mare criminal din tarile dezvoltate.
  5. Uleiul de masline protejeaza in fata bolilor cardiace. Studiile arata ca in tarile mediteraneene bolile de inima au o frecventa mai redusa decat in alte locuri de pe Terra. Consumul de ulei de masline reduce inflamatia, protejeaza colesterolul “rau” LDL de oxidare, imbunatateste mucoasa vaselor de sange si ajuta la prevenirea coagularii excesive a sangelui.
  6. Uleiul de masline nu este asociat cu obezitatea. Consumul de ulei de masline nu a fost niciodata asociat cu cresterea in greutate. Ba dimpotriva, consumat moderat, poate ajuta la pierderea in greutate.
  7. Uleiul de masline poate reduce riscul de a face diabet zaharat de tip 2. Numeroase studii medicale sugereaza ca dieta mediteraneeana si consumul de ulei de masline reduc probabilitatea de a face diabet.
  8. Uleiul de masline poate ajuta la tratarea artritei reumatoide. Reduce durerile articulare si pentru rezultate imbunatatite se poate completa cu ulei de peste
  9. Uleiul de masline are proprietati antibacteriene. Contine multi nutrienti care pot inhiba sau chiar ucide bacteriile din stomac. S-a dovedit, de asemenea, ca poate fi extrem de eficient impotriva Helicobacter pylori, o bacterie ce poate provoca ulcer sau chiar cancer la stomac.

MASLINE COAPTE IN CUPTOR

MASLINE COAPTE IN CUPTOR, produs autentic grecesc. Ai incercat? Daca nu, grabeste-te sa o faci! Nu vei regreta!

www.organicbang.ro – magazinul tau de sanatate la un click distanta cu produse autentice grecesti, din agricultura organica, direct de la producator

Maslinele coapte in cuptor au fost patentate in Grecia. Sunt realizate din masline naturale, lasate la saramura intre 4 si 6 luni, apoi bagate in cuptor timp de o ora, la 37 grade Celsius. Prin coacere, maslinele se deshidrateaza si elimina o parte din sare. Devin mai moi, pentru ca samburele sa iasa fara efort. In acelasi timp, maslinele isi pastreaza calitatile nutritive.

Gustul este unic, puternic si persistent. Perfecte in perioada de post datorita faptului ca sunt satioase si putin sarate.

  1. Masline soi KALAMATA coapte

Tip: masline Kalamata jumbo

Textura: masline uscate, usor moi si uleioase, de marime medie.

Gust: mult mai aromate decat Kalamata clasice, cele coapte sunt mai putin sarate, aproape deloc amare si extrem de intense.

Se pot consuma in salate, aperitive sau chiar simple, cu putin ulei de masline.

  1. Masline soi HALKIDIKI coapte

Tip: masline Halkidiki blonde

Textura: stafidite, tari, uleioase, de marime mare.

Gust: predominant acrisor si amarui spre sambure, usor sarate, dar aromate, datorita modului de preparare.

Se pot consuma la aperitive si simple, stropite cu ulei.

  1. Masline soi AMFISSIS coapte

Tip: masline Amfissis negre

Textura: masline moi, stafidite dar nu uscate, foarte carnoase si uleioase, de marime mare.

Gust: extrem de intense, satioase si aromate, mediu sarate, deloc amare si putin acrisoare.

Se pot consuma la salate, aperitive, in special cu branzaturi frantuzesti fine.

www.organicbang.ro– iti ofera produse naturale, netratate cu subsante chimice. Originea produselor: Grecia, zona Pelasgia

Retete cu pasta de masline

Pasta de masline cu telina

Ingrediente:

200 gr. pasta de masline negre

400 gr. telina

1 ceapa rosie

6 linguri ulei de masline

2 catei usturoi

1 legatura patrunjel

1 bucata ardei gras

Preparare:

Telina se curata si se da pe razatoarea mica. Se amesteca cu pasta de masline, iar apoi se pun in blender, impreuna cu uleiul de masline.
Se scoate pasta intr-un castron, se adauga ceapa taiata marunt, ardei taiat cuburi, usturoi pisat si patrunjel tocat marunt si se amesteca pana la omogenizare.

 

Pasta de masline cu avocado

Ingrediente:

200 gr. pasta de masline negre

1 bucata avocado

2 catei usturoi

zeama de lamaie – o lingura

Preparare:

Avocado se curate si se taie in cubulete. Se pune in blender impreuna cu pasta de masline si usturoiul si se mixeaza pana se obtine o pasta omogena. La final se adauga zeama de lamaie. Se scoate pasta intr-un castron si se adauga patrunjelul tocat.

Vrei sa stii mai multe despre PASTA DE MASLINE?

Pasta de masline, un produs mai putin consumat, devine din ce in ce mai popular, mai ales in Postul Pastelui, datorita faptului ca este o alternativa naturala la pateurile de post.

Asadar, pasta de masline este un pate natural realizat din maslinele cu un aspect mai putin comercial. Pasta de masline Pelasgia (www.organicbang.ro), fie ea din masline Kalamata sau din masline verzi Amfissis, se diferentiaza prin lipsa de stabilizatori si potentiatori de aroma, cum sunt acidul lactic sau acidul citric.

Realizata exclusiv din masline, pasta din oferta noastra mai contine doar sare de mare si o combinatie de ulei de masline si ulei de floarea soarelui. Mixul acesta de ulei protejeaza produsul de temperaturile extreme.

Pasta de masline este delicioasa intinsa pe o feie de paine prajita, dar si in preparate cum ar fi pastele, carora le confera un plus de gust, fin, dar puternic, prin textura si aroma.

Retete mai putin cunoscute, dar delicioase, sunt si pasta de masline cu avocado sau pasta de masline cu telina.  Vezi retetele pe www.organicbang.ro

Maslina KALAMATA– regina maslinelor de masa

Numite dupa orasul Kalamata, din sudul Peninsulei Peloponez, maslinele Kalamata ies în evidenta in fața celorlalte soiuri si sunt apreciate ca fiind printre cele mai bune si mai sanatoase masline grecesti.
Fructele au o culoare bej-visinie, forma migdalata, textura densa, o aromă fina, mai dulce. La gust, maslina Kalamata este usor crocanta si reprezinta armonia perfecta intre sarat, acrisor si usor amarui.
Maslinii din soiul Kalamata se disting prin faptul ca au frunzele mai mari si de aceea reusesc sa absoarba mai mult soare. Perioada de culegere a acestor masline este decembrie-ianuarie, fiind ultimul soi de maslina care se culege. Acestea nu pot fi recoltate verzi si sunt culese manual.
Maslinele Kalamata sunt bogate in grasimi sanatoase si contin un antioxidant natural mult laudat de nutritionisti, hidroxitirosol, un fenol prezent in concentratie mare in aceste maslinele. Compusii fenolici din uleiul de masline sunt antioxidanti puternici care protejeaza organismul de daunele toxinelor din mediul inconjurator, dar și de radicalii liberi. De asemenea, fenolii pot ajuta la scaderea riscului de boli de inima si unele tipuri de cancer.
In dieta mediteraneana, maslina este aliment de baza. Chiar daca nu contribuie direct la pierderea de kilograme, orice aliment cu un continut ridicat de fibre este sanatos si nutritionistii recomanda sa il adaugam in orice program de slabit.
Va invitam sa testati maslinele Kalamata oferite de www.organicbang.ro, in toate formele lor: masline marinate, coapte, crestate, feliate sau sub forma de pasta de masline, toate procesate natural.
www.organicbang.ro – magazinul tau de sanatate este la un click distanta

Secretele modului de procesare al maslinelor dezvaluite de catre un producator grec

In ciuda marketingului agresiv al marilor companii, tot mai multi oameni au inceput sa adopte un stil de viata sanatos, ceea ce implica o alimentatie corecta si sanatoasa, orientata din ce in ce mai mult catre produse bio, organice sau eco-friendly.

Dar exista multe secrete in fiecare industrie pe care marii jucatori nu vor sa le dezvaluie consumatorilor.

Si pentru ca produsele noastre provin direct de la grecul Giorgos Tsagiannis si familia acestuia, a caror viata s-a invartit mereu in jurul maslinelor, acesta ne-a dezvaluit cateva secrete si anume care este diferenta dintre o maslina naturala si una nenaturala si cum putem recunoaste produsul natural.

 

Maslina este un FRUCT si diferenta dintre o maslina naturala si una nenaturala consta in modul de procesare. MASLINA NU ESTE COMESTIBILA IN STAREA NATURALA. Pentru ca fructul sa devina comestibil el este supus uneia dintre cele doua metode de procesare de mai jos:

  1. Metoda traditionala folosita de mii de ani: pastrarea la saramura cu sare de mare.

Durata procedeu: 3-6 LUNI.

  1. Metoda moderna folosita in fabrici tehnologizate: oxidare cu soda caustica si „vopsirea” cu oxid/glutamat de fier.

Durata procedeu: 12-72 ORE.

Desi se numesc generic „masline vopsite”, termenul nu se refera exclusiv la maslinele negre ca taciunele, ci face referire si la maslinele care au fost trecute prin soda caustica fara oxidare/vopsire, din care rezulta multe dintre maslinele verzi sau chiar kalamata.

Problema majora a consumatorului este sa recunoasca produsul natural in ciuda piedicilor legate de culoare. Dar pentru ca am promis secrete iata regula de baza in alegerea maslinelor, indiferent ca ele sunt maro sau verzi:

MASLINA NATURALA ARE GUST AMAR SI/SAU ACRU! Ca este sarata sau foarte putin sarata, stafidita sau feliata, cu sambure sau fara, o maslina care isi pastreaza majoritatea calitatilor nutritive va avea INTOTDEAUNA un gust amar si/sau acru.

Amar, pentru ca maslina este amara in copac, in starea ei naturala, atat de amara incat are nevoie de luni intregi in saramura. Dar nici atunci sarea de mare nu reuseste sa inlature 100% amareala.

Acrul este dat de reactia naturala a amarului cu sarea de mare, procesul prin care trece orice muratura traditionala romaneasca precum varza sau castravetii.

Iar pentru ca fiecare soi de maslina reactioneaza diferit la sare, in functie de caracteristicile proprii precum duritate si volum, descrierile maslinelor din magazinul nostru online (www.organicbang.ro) sunt atent detaliate pentru a va oferi cu cat mai multa exactitate gustul pe care il veti regasi la deschiderea produselor.

De asemenea, toate maslinele noastre sunt procesate prin metoda traditionala.

Va invitam sa incercati gustul autentic al Greciei

Uleiul de masline

Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului.

Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat – proaspat presat din masline.

Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rau”) in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul “bun”). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.

Tipuri de ulei de masline
1. Ulei de masline pur – a fost rafinat si filtrat chimic pentru a neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de calitate inferioare si, de regula, este ieftin.

2. Ulei de masline virgin – a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul “virgin” inseamna ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii.

3. Ulei de masline extravirgin – provine de la prima presare a maslinelor este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate minima (maxim 0.8%). Acest tip de ulei este cel mai putin procesat si este foarte aromat, fiind cunoscut ca uleiul presat la rece, ceea ce inseamna ca pasta de masline este incalzita usor la o temperatura de maxim 37 de grade pentru a evita pierderea gustului si a proprietatii maslinelor. Acest ulei de masline, astfel procesat, este si cel mai sanatos.

Organic Bang va ofera ulei de masline extravirgin presat la rece , de prima presa si realizat exclusiv din masline. Uleiul nostru nu este rafinat sau filtrat. El este lasat la decantat pentru a se separa pulpa de masline de ulei.